Kestävyysharjoittelu

Maximin ja pikaluistelija Christoffer Rukken yhteistyön pohjalta olemme koonneet korvaamattomia vinkkejä, kuinka aloittaa kestävyysurheilu ja saavuttaa haluamasi tulokset.

Kestävyysurheilun ei tarvitse olla juoksumatolla juoksemista tai spinningtunneilla käymistä, jos nämä eivät ole suosikkilajejasi. Tärkeintä urheilussa ja harjoittelussa on löytää liikuntamuoto, joka saa sinut hyvälle tuulelle ja aikaansaa voittajafiiliksen. Näin harjoiteltaessa haluat antaa kaikkesi ja yrittää parhaasi – niin psyykkisesti kuin fyysisesti. “Kokeile rohkeasti jotain uutta ja mieti saako se tuntemaan halun yrittää uudelleen”, sanoo Christoffer ja lisää, että “Jonkun asian hallitseminen ja osaaminen antaa motivaatiota tehdä asia uudelleen!” Mahdollisuudet  löytää juuri sinulle sopiva aktiviteetti ovat lähes rajattomat.

Kestävyysurheilu ja tavoitteiden asettaminen

Jokaisella on jonkilainen tavoite tai syy motivaatiolle urheilussa. Olipa kyseessä urheilukilpailuun valmistautuminen tai vaikkapa elämäntaparemontin aloittaminen, on järkevää asettaa itselleen konkreettisia ja mitattavia välitavoitteita matkalla päätavoitteeseesi. Tällaisten välitavoitteiden tulisi olla riittävän realistisia, jotta sinulla riittää motivaatiota saavuttaa ne ja jatkaa innolla kohti päätavoitettasi, kertoo Christoffer.

Harjoittele kestävyyttä kelloa vastaan

Christofferin mielestä “Kamppailu kelloa vastaan on hauskinta kestävyysurheilussa” ja lisää, että “Kello ei valehtele ja on uskomattoman hauskaa nähdä, kuinka kello kertoo totuuden harjoittelun edistymisestä ajan myötä! Ajanottokello on treenikaverisi, kannustava kilpakaveri sekä korvaamaton apuväline henkilökohtaisten tavoitteidesi saavuttamisessa. Ajanottokello auttaa harjoittelujakson alussa arvioimaan kuntosi ja kuinka paljon sinun tulee parantaa kuntoa saavuttaaksesi tavoitteesi. Harjoittelujakson aikana mitatut ajat kertovat edistymisestäsi ja pitävät motivaatiota yllä.

LUE MYÖS: Kehity paremmaksi juoksijaksi – tästä vinkit!

Tee itsellesi harjoittelusuunnitelma

Olipa tavoitteesi, tasosi tai kuntosi mikä tahansa, tulee harjoittelukerrat olla selkeitä ja sidoksissa päätavoitteeseesi saavuttamiseen. Tämä ei tarkoita, että harjoittelusuunnitelman tarvitsee olla erittäin monimutkainen tai edistynyt, mutta sen tarvitsee olla tarkkaan ajateltu ja sen on oltava rakennettu päämäärääsi tukien. Christoffer mainitsee 3 asiaa, jotka jokaisessa harjoittelusuunnitelmassa tulee olla:

1          Päätavoite: Mitä sinä haluat harjoittelulla saavuttaa?

2          Työtaakka: Kuinka paljon tavoitteen saavuttaminen vaatii työtä?

3          Lähtökohta: Mikä on tämänhetkinen tilanteesi ja kuinka se eroaa tavoitteestasi?

Ensimmäinen kohta tulisi mielellään olla päätetty jo ennen harjoittelun aloittamista, joten tärkeintä on miettiä mitä ja kuinka paljon sinun tulee tehdä töitä saavuttaaksesi tavoitteesi (työtaakka) ja kuinka kaukana olet päämäärästäsi (Lähtökohta). Nämä seikat saadaan selville suurimmaksi osin testaamalla ja tässäkin kohtaa ajanottokello on täydellinen apuväline.

Jos tavoitteesi on Lahden hiihtokisojen 20km pituisen matkan hiihtäminen, katsotaan kokonaismääräisen työtaakan olevan kyky hiihtää 20 km ilman taukoja. Jos lähtökohtaisessa tilanteessa kuntosi kestää vain 10 kilometrin pituisen matkan hiihtämisen, tulee työtaakaksi nostaa kuntoa niin paljon, että pystyt hiihtämään viimeistään kisapäivänä tarvittavat 20 kilometriä. Harjoittelun intensiivisyys määräytyy luonnollisesti sen mukaan, kuinka paljon aikaa harjoittelun aloittamisen ja kisojen välillä on.

LUE MYÖS: HIIHTÄJÄ SAMI JAUHOJÄRVEN TANKKAUSVINKIT

Keskity kestävyysharjoitteluun!

Kyseessä on perimmiltään liikkeelle lähdön, oikean liikuntalajin tai muun aktiviteetin aloittaminen ja sen tekeminen osaksi rutiinejasi. Olipa tavoitteesi uusi ennätysaika tai parempi terveys, on ensimmäinen askel saada itsesi liikkeelle ja pitää yllä positiivista asennetta harjoittelua kohtaan. “Valittavanasi on lukematon määrä lajivaihtoehtoja, ja tärkeintä onkin että valitset sen liikuntamuodon, jonka parissa sinulla on hauskaa ja joka pitää motivaatiotasi yllä.” painottaa Christoffer.

Loppuun Christoffer haluaa summata tärkeimmät kohdat: Löydä sinua motivoiva liikuntamuoto, jonka parissa sinulla on hauskaa, tee harjoittelusuunnitelma, aseta itsellesi selkeä tavoite, tunne hallitsevasi tilanne ja harjoittele kestävyyttä!