Suunnistaja Marika Teinin vinkit suorituskyvyn maksimoimiseen

1. Aamupala

Aamupala on oikeasti päivän tärkein ateria ja kun syö ison aamupalan, jaksaa päivän treenit paremmin. Hiilihydraatti on kestävyysurheilijan polttoainetta ja kovaa treenatessa sitä kuluu.

 

2. Nestetasapaino

Nestevaje haittaa treenaamista. Kuumilla keleillä ja kisojen yhteydessä kannattaa vahventaa vettä urheilujuomalla tai ainakin elektrolyyteillä, mutta treenaaminen hikoiluttaa viileälläkin, joten nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää aina.

 

3. Lisäenergia

Lisää tehoa lisäenergiasta. Pitkissä treeneissä jaksaa paremmin ja niistä palautuu nopeammin, kun niiden aikana nautiskelee pelkän veden lisäksi hiilaria eli vaikkapa geeliä tai urheilujuomaa.

 

4. Palautuseväät

Hyvät palautuseväät viimeistelevät hyvän treenin. Suunnistustreenit ovat usein kaukana kotoa kirjaimellisesti metsän keskellä, joten palautumisen ja kehittymisen kannalta on tärkeää, että mukana on hiilari- ja proteiinipitoista evästä heti treenin jälkeen naposteltavaksi.

 

5. Lepo

Lepo on lepoa. Lepopäivänä pitää oikeasti ottaa rennosti eikä käyttää koko päivää esimerkiksi rästissä olevien asioiden hoitamiseen.