Pituushyppääjä Taika Koilahden 5 vinkkiä suorituskykyyn

1. Lepo/rentoutuminen

Sopiva määrä lepoa auttaa palautumisessa ja sen avulla harjoituksista parhaan mahdollisen suorituksen irti. Liian väsynyt kroppa ei kehity eikä suoriudu parhaalla mahdollisella tavalla. On hyvä löytää itselle sopivia rentoutumistapoja, joilla saa mielen ja kropan rennoksi kovien harjoitusten välillä. Se voi olla esimerkiksi äänikirjojen kuuntelua, joogaa tai itse käytän kylmässä vedessä uimista + saunaa.

 

2. Itselle sopiva treenirytmi

Kaikkien kropat toimivat yksilöllisellä tavalla. Siksi oman harjoitusohjelma on tärkeä ja sen tulisi palvella juuri sinua. Muiden harjoittelusta kannattaa ottaa inspiraatiota, mutta oman kropan kuuntelu on tärkeintä. Itse tykkään treenata kahdesti päivässä, aamulla kevyempi herättely harjoitus ja illalla kovempi treeni. Olen huomannut tämän sopivan juuri minulle.

 

3. Voimaharjoittelu

Pituushypyssä juoksunopeus ja ponnistus vaativat pohjalle voimaa. Voimakas ja vahva kroppa on valmis tekemään kovan lajisuorituksen. Uskaltaisin myös todeta, että lähes kaikissa urheilulajeissa voimasta on hyötyä. Se tuo kropalle pitoa ja tehokkuutta, joista on hyötyä melkein kaikessa.

 

4. Tasapainoinen ruokavalio

Jotta kropasta saa parhaan mahdollisen irti, on syöminen suuressa osassa. Tulee syödä tarpeeksi laadukasta ruokaa, mutta välillä on myös kiva herkutella. Täytyy myös muistaa sopivat välipalat ennen ja jälkeen treenin sekä välillä myös treenin aikana. Itse olen huomannut, että nälkäisenä treenaamisesta ei tule mitään. Siksi pidän treenilaukussa aina energiapatukoita, jotta saan tarvittaessa energiaa myös treenin aikana.

 

5. Tekniikkaharjoittelu

Pituushypyssä lajitaito on ratkaisevassa osassa suoritusta. Harjoittelen tekniikkaa vaihtelevasti, usein 2-3 kertaa viikossa. Tekniikkaharjoittelu ei aina tarkoita pituushyppysuorituksia hiekkalaatikkoon, vaan mukana on erilaisia loikkia, ponnistuksia ja juoksuja. Tekniikkaharjoittelu tulee pysyä monipuolisena ja uusia ärsykkeitä on hyvä saada tasaisesti lisää. Tekniikkapäivät on omia lemppareita treeniviikossa, sillä niihin latautuminen on ihan erilaista kuin muihin treeneihin. Silloin pääsee tekemään juuri sitä mistä eniten nauttii ja näkee oman kehityksen.