Luisteluhiihdon tekniikat

Hiihtokoulu osa 1

Hiihdon aloittaminen

Hiihto on monipuolinen laji

Maastohiihto tarjoaa elämyksiä niin kilpailujen, kuntoilun kuin retkeilyn muodossa. Hiihto sopii kaikenikäisille ja -kokoisille harrastajille.

Hiihto on yksi monipuolisimmista ja kokonaisvaltaisimmista lajeista. Kuntoilijan ei kannata pelästyä lajin vaatimuksia, vaan ottaa haaste vastaan ja kehittyä harjoittelemalla. Hiihdossa koko kroppa tekee työtä. Hiihtäjä harjoittaa kestävyyden lisäksi nopeutta, tasapainoa, koordinaatiota ja lihasvoimaa. Kehittyneet välineet tuovat monelle kuntoilijalle kaivattua helppoutta niin voiteluun, varusteiden valintaan kuin itse suoritukseenkin.

Lajin vaatimuksia

Hiihto on loistava peruskestävyyden kehittäjä. Kannattaa muistaa, että hiihtosuoritus on usein maastonmuutosten myötä intervallimainen, jossa on selkeitä työ- ja palautusosioita. Hyvän peruskestävyyden omaava hiihtäjä palautuu paremmin palauttavilla osuuksilla ja harjoitusten välissä. Peruskestävyyden lisäksi suoritus vaatii lihaskestävyyttä, jotta hiihtoasento säilyy ryhdikkäänä ja lihaksisto ei väsy.

Vaihtelevassa maastossa on eri pituisia työpätkiä, joita seuraa yleensä palauttava osio. Hiihtäjän kunto, hiihdon taloudellisuus ja tekniikka nousevat isoon rooliin, jos vauhtia halutaan kehittää. Kasvaneiden vauhtien myötä myös alamäkien laskutekniikan ja hiihtotaidon merkitys on lisääntynyt.

Tekniikka on kaikki kaikessa

Erilaiset tekniikat mahdollistavat monipuolisen ja mielekkään harjoittelun. Hiihdossa on tavoitteena hyödyntää oman vartalon painoa ja liike-energiaa, joka syntyy palautusliikkeestä. Kaikkien vartalon osien tulisi toimia yhdessä, jotta liike maksimoidaan eteenpäin vieväksi energiaksi.

Useimmilla kuntoilijoilla hiihtovauhti paranee tekniikan kehittymisellä. Alussa kuntoilijan haasteena hiihtoladulla on pitää sykkeet peruskestävyysalueella. Hiihtolenkit tulisi tästä huolimatta tehdä aina mahdollisimman hyvällä tekniikalla, jotta tekniikka todella kehittyy. Hiihtotekniikka ei kehity suksilla kävelemällä. Sykkeiden ollessa ladulla korkealla kannattaa lenkkien yhteyteen ottaa palauttavia jalkalenkkejä kävellen. Hiihtolenkit on syytä pitää alkuvaiheessa riittävän lyhyinä.