Junioriurheilijoiden urheiluravinteiden käyttö

Ravintoasioiden tarkemmalle opastukselle ja valmennukselle on selkeästi tilausta, sanoo salibandyjoukkue Westend Indiansin fysioterapeutti Antti Lepola. Ennen junioripelaajien keskuudessa näkyi ylipainoisia pelaajia, mutta nykyisin huolena on enemmän pelaajien ravintovajeesta johtuvat väsähtämiset.

Junioriurheilussa on aikaisemmin kiinnitetty paljon huomiota oikeanlaiseen treenaamiseen ja palautumiseen, mutta vasta viime vuosina on ymmärretty ravinnon merkitys. Enää ei niinkään ole ongelmana ylipainoiset salibandyn pelaajat, vaan jaksaminen, kertoo Westend Indiansin fysioterapeutti Antti Lepola. Nykyään näkee treeneissä pelaajia, jotka eivät jaksa treenata tai väsähtävät kesken treenin, koska eivät ole syöneet riittävästi. Valmennustiimi kokee, että heillä on vastuu opastaa pelaajia syömään oikein ja riittävästi, sekä ottamaan hyödyn irti urheiluravinteista.

Westend Indiansin tähtipelaaja Aaro Astala, 18, pelaa kolmessa eri joukkueessa ja tästä johtuen harjoituskertoja tulee viikoittain reilusti. Huippupelaaja pelaa tällä hetkellä A-junioreissa, Westend Indiansin edustusjoukkueessa sekä Suomen maajoukkueessa. Junioripelaajalla tarkoitetaan pelaajaa, joka on alle 20-vuotias. Osa junioriurheilijaksi luokiteltavista pelaajista pelaavat kuitenkin samaan aikaan myös miesten tasolla, kuten esimerkiksi Aaro Astala.

Astala kertoo, miten hänen arkeaan ja treenaamistaan helpottaa urheiluravinteet, joita voi ottaa harjoituksen jälkeen tai aikana. ”Aamutreenin jälkeen on pakko vetää palautusjuomaa tai -patukka, että jaksaa lounaaseen asti.” Astala kokee, että on hyötynyt urheiluravinteiden käyttämisestä ja jaksaa harjoitella nykyisin paljon paremmin. Lisäksi Astalan mielestä urheiluravinteita on mielekästä käyttää, koska niiden kuljettaminen ja nauttiminen on helppoa.

Westend Indiansin pelaajat hyödyntävät urheiluravinteita harjoituksissaan. Pelaajat saavat pelien aikana urheilujuomaa pitääkseen energiatasot koko pelin ajan riittävällä tasolla. Pelin jälkeen urheilijat ottavat palautusjuomaa tai -patukan, jotta palautuminen saadaan myös ravinnon osalta heti käyntiin.

Valmennustiimissä on huomattu, että käsitys ravintoasioissa ei ole junioripelaajilla riittävällä tasolla ja tämän vuoksi joukkueeseen aiotaan palkata ravitsemusterapeutti opastamaan pelaajille kädestä pitäen mitä tarkoittaa laadukas ruokailu ja ruokailurytmi. Urheiluravinteiden merkitys korostuu nuorten urheilijoiden kohdalla, koska treenimäärät ovat kovia ja sitä myöten energian kulutus. Nuorten on tärkeää saada tarvittava määrä hiilihydraatteja ja proteiinia treenin päälle, että he jaksavat paremmin.

Westend Indians ry:

Westend Indians ry on 1992 perustettu espoolainen urheiluseura. Vahvaa juniorityötä tekevä seura on kasvanut nopealla vauhdilla yhdeksi Suomen suurimmista salibandyseuroista, sekä yhdeksi Espoon suurimmista urheiluseuroista.