Hiihtokoulu osa 2 – Näin valitset oikeat hiihtovarusteet

Suksia rivissä | Hiihtovarusteilla on merkitystä

Hiihtovarusteet kuntoon

Hiihtovarusteiden pitää olla kunnossa, jotta tekninen suorittaminen suksella onnistuu. Vapaalla ja perinteisellä tyylillä välineiltä vaaditaan hyvin erilaisia ominaisuuksia. Perinteisellä tyylillä suksien pitää olla rennot, jotta sukset pitävät ja vapaalla tyylillä jäykät, jotta sukset kulkevat suoraan eteenpäin.

Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä oma pituus + 15–25 cm ja vapaalla tyylillä oma pituus + 10–20 cm. Suksen pituus ja jäykkyys kulkevat käsi kädessä, mutta merkitsevämpi tekijä on jäykkyys.

Oli kyseessä sitten vasta-alkajan tai huippuhiihtäjän suksipari, vaikuttaa ominaisuuksiin eniten suksen profiili. Profiili tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %, loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla. Suksien valinnassa otetaan huomioon alusta, jolle suksea valitaan sekä hiihtäjän taitotaso.

Kuntoilijoilla suksen tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta. Erilaisissa olosuhteissa käytetään erilaisia suksia, mutta aloittelijat pärjäävät hyvin yhdellä yleisparilla per tyyli.

Perinteisen tyylin sukset

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja aktiivisuustason mukaan. Hyvä perinteisen suksi on irti lumesta sekä kahden että yhden suksen liu’ussa. Suksen tulee napata lumeen kiinni jo pienellä painonsiirrolla päkiälle, jolloin suoritetaan ponnistus. Aloittelijan suksi voi olla hivenen löysempi.

Suosituiksi suksiksi ovat nousseet karvapohjasukset, joissa pitoalueen karva tuo sukseen pitoa luomalla kitkaa suksen ja lumen väliin.

Luistelutyylin sukset

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja hiihtotason mukaan. Hyvä vapaan suksi on liukas ja suuntavakaa. Luistelusukset ovat perinteisen suksia lyhyemmät, jotta niitä on helpompi käsitellä. Vapaan tyylin suksien kaarimainen profiili pitää myös ponnistuksen lopussa, jotta suksi ei ala kantaa keskeltä. Suksen tärkein ominaisuus aloittelijalla on suuntavakaus. Tällöin hiihtäjälle tulee valita kovan tai kovahkon alustan suksi.

Monot ja sauvat

Monot eli hiihtokengät ovat perinteisellä ja vapaalla tyylillä hyvin erityyppisiä. Monojen tärkein ominaisuus tyylistä riippumatta on istuvuus.

Sauvojen tulisi olla hiihtäjän tasosta riippumatta aina mahdollisimman jäykkiä. Sauvan päästämään hihnan on oltava napakka käteen ja käsi pitää saada säädettyä mahdollisimman lähellä kahvaa hihnaa kiristämällä.

Optimaalinen sauvan pituus perinteisellä tyylillä on 0,83–0,86 x pituus. Vapaalla tyylillä käytetään kerrointa 0,9 x pituus.

Katso hiihtokoulun muut artikkelit