Hiihtokoulu osa 6 – Hiihtoharjoittelu

Näin kehität hiihtokuntoa- Mies hiihtämässä

Näin kehität hiihtokuntoa

Hiihto vaatii erilaisia ominaisuuksia, joten myös harjoittelun tulee olla monipuolista.

Hiihdossa harjoitusten seuraaminen kannattaa tehdä sykkeen avulla. Keliolosuhteet ja maasto vaikuttavat paljon hiihtovauhteihin. Juoksussa vauhti on oivallinen mittari, mutta hiihdossa ei niinkään.

On kuitenkin syytä huomioida, että syke reagoi kuormitukseen hivenen viiveellä ja sykkeet saattavat vaihdella jonkin verran päivän mukaan, mm. ilman lämpötilan tai stressin vaikutuksesta. Sykeharjoittelun avulla oppii myös tuntemaan oman kroppansa paremmin ja oikea vauhti löytyy jo fiilispohjalta.

Alussa sykeharjoittelu on tärkeää, mutta siitä ei saa missään nimessä tulla liian orjallista. Hiihto on intervallilaji, jossa sykkeet elävät. Ei siis ole vaarallista, jos syke vaihtelee hivenen maastonkohdan mukaan eri tehoisilla lenkeillä, kunhan se ei muuta harjoituksen luonnetta.

Huomioi kokonaisrasitus

Kehityksen maksimoimiseksi harjoittelua tulee rytmittää ja teemoittaa. Ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa harjoitella. Yksilöllisesti ja tavoitteelliset lähtökohdat tulee huomioida aina mahdollisimman hyvin. Harjoittelu tulisikin suunnitella ottaen huomioon työkiireet. Raskaiden työpäivien jälkeen ei juurikaan kannata tehdä kuormittavia harjoituksia, vaan kehittävät harjoitukset tehdään hyvässä vireystilassa, jotta harjoittelu on tuottavaa.

Yleensä kuormittavammat harjoitukset kannattaakin sijoittaa viikonlopulle, jossa pystytään harjoittelemaan enemmän ja kovempaa. Ennen viikonloppua harjoittelua voi keventää, jotta viikonloppuna pystytään tekemään tuottavat harjoitteet ja palaudutaan työstressistä.

Harjoituspäiväkirja käyttöön

Harjoituspäiväkirjaan eritellään ainakin se, millä sykkeillä/tehoaluilla on liikuttu ja kuinka pitkään (tunneissa). Kilometrejä seuraamalla pystytään määrittämään keskivauhteja ja tarkastelemaan niiden kehitystä. Harjoitteita voidaan myös eriyttää lajien mukaan, jolloin pystytään tarkastelemaan lajinomaisen harjoittelun määrää.

Sykemittarit tallentavat nykyisin kaiken datan, jota on niiden sovellusten kautta helppo tarkastella puhelimella tai koneella.