Hiihtokoulu osa 3 – Hiihtovaatteet

Mitä puen päälle lenkille?

Suorituksen aikana elimistö käy kierroksilla ja ääreisverenkierto heikkenee. Veri pumppautuu suorituksessa työtä tekeville isoille lihaksille ja aivoille, jolloin erityisesti jalat, kädet, alapää, rintakehä ja pää kannattaa pitää lämpöisinä.

Talvella pukeutuminen onkin avainasemassa, jotta hiihtäminen säilyy mukavana. Yleensä ladulle lähtiessä tulee olla hivenen vilu, koska suorituksen aikana elimistö haihduttaa lämpöä. Hiihtovaatteiden valinnoissa kannattaa noudattaa omia tottumuksia, mutta tietyillä materiaaliratkaisuilla hiihtolenkistä saadaan nautinnollisempi.

Kerrospukeutuminen

Hiihtovaatetus rakennetaan kerroksittain. Alimman kerroksen pitää siirtää hiki pois iholta. Aluspaidan pitää olla hyvin hengittävä, jolloin kuivan olon tunne säilyy iholla. Kosteassa paidassa tuleekin nopeasti kylmä, etenkin mahdollisten pysähdysten aikana.

Välikerroksena voidaan käyttää merinovillaa, villaa tai hyvin toimivaa keinokuitua. Villa lämmittää hyvin, joten varsinkin kylmemmillä keleillä villaiset aluskerrastot ovat hyvä valinta kylmältä suojautumiseen.

Mitä kauempana hiihtovaatteiden ulkokuori on ihosta, sen lämpimämpi ja kuivempi olo on. Lepattava asu lisää ilmanvastusta ja heikentää liikekoordinaatiota, jonka myötä myös energiankulutus kasvaa.

Kylmillä keleillä tai kärsiessäsi jalkojen palelusta kannattaa suosia villaisia urheilusukkia, jotka istuvat hyvin jalkaan. Kädet tulee myös pitää lämpiminä ja hanskoja löytyykin joka lähtöön. Silkkiset alushanskat ovat hyvät, jos sormet palelevat helposti.

Lämmittelypuku

Päähineen edessä oleva tuulisuoja estää viiman kylmettämästä otsalohkoa. Kommandohuppu tai tuubihuivi on myös hyvä tuulisilla keleillä, koska sillä saadaan suojattua poskipäät sekä kaulan ja niskan alue.

Lämmittelypukuja löytyy joka lähtöön – väljempiä ja istuvampia sekä ohuempia että paksumpia. Istuvammat ja ohuemmat puvut rajoittavat liikettä vähemmän ja niissä tuulen vastus on pienempi. Windstopper- ja Gore-kalvot eivät jousta liikkeessä yhtä paljon kuin suojaamattomat vaatteet. Hiihtovaatteissa olisi kuitenkin hyvä olla ainakin rintakehän sekä jalkojen etuosassa Windstopper-suojaus. Takin hihojen pitää olla sopivan mittaiset ja niissä on hyvä olla tarra tai resori, jotta ne eivät mene sauvan ja käden väliin työnnössä. Oikean mittainen takki ja hyvät housut ovat tärkeitä, ettei selkä pääse jäätymään laskuasennossa.

Hanskat

Kädet kannattaa suojata hyvin ja kelin mukaan. Ohuemmat hanskat istuvat hyvin käteen ja tuntuma sauvaan on parempi. Paksummalla hanskalla sauvan käsittely voi olla hivenen kömpelömpää. Sormikasmalleja on tarjolla myös lämpöisinä, mutta kaikkein kylmimmillä keleillä kannattaa turvautua kintaaseen ja mahdollisesti pukea silkkihansikas sen alle, jotta käsi säilyy kuivana.

Kosteus johtaa lämpöä, joten märkä hanska kylmettyy herkemmin kuin kuiva. Hanskoissa on myös viimasuojauksia sekä Windstopper-suojauksia. Kylmempiin keleihin on tarjolla lobstereita sekä rukkasia.