• Pengar tillbaka om du inte går ner i vikt!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

16 maaliskuun 2023

Kirjoittanut Kalle Kotiranta, Home of Sports

 

Hanki kunnolliset hiihtovälineet

 

Välineiden tulee olla kunnossa, jotta hiihtäminen onnistuu ja harjoittelu pysyy mielekkäänä. Vapaalla ja perinteisellä tyylillä välineiltä vaaditaan hyvin erilaisia ominaisuuksia.

 

Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä oma pituus + 15–30 cm ja vapaalla tyylillä oma pituus + 10–20 cm. Suksen pituus ja jäykkyys kulkevat käsi kädessä, mutta merkitsevämpi tekijä on jäykkyys.

Suksien ominaisuuksiin vaikuttaa eniten suksen profiili, joka tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %, loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla. Suksien valinnassa otetaan huomioon alusta, jolle suksea valitaan sekä hiihtäjän taitotaso.

Kuntoilijoilla suksen tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta. Erilaisissa olosuhteissa käytetään erilaisia suksia, mutta aloittelijat pärjäävät hyvin yhdellä yleisparilla per tyyli.

 

Perinteisen tyylin sukset

 

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja aktiivisuustason mukaan. Perinteisen suksen täytyy ennen kaikkea pitää hyvin. Hyvä perinteisen suksi on irti lumesta sekä kahden että yhden suksen liu’ussa. Suksen tulee napata lumeen kiinni jo pienellä painonsiirrolla päkiälle, jolloin suoritetaan ponnistus. Aloittelijan suksi voi olla hivenen löysempi, kun painonsiirto on mahdollisesti hivenen puutteellinen.

Suuren suosion ovat saavuttaneet karvapohjasukset, jotka ovat pitoalueen osalta voiteluvapaat. Ne toimivat erilaisissa keleissä todella hyvin, kunhan sukset ovat valittu hiihtäjän painolle sopiviksi.

 

Luistelutyylin sukset

 

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja hiihtotason mukaan. Hyvä vapaan suksi on liukas ja suuntavakaa. Luistelusukset ovat perinteisen suksia lyhyemmät, jotta niitä on helpompi käsitellä. Vapaan tyylin suksien kaarimainen profiili pitää myös ponnistuksen lopussa, jotta suksi ei ala kantaa keskeltä. Suksen tärkein ominaisuus on suuntavakaus. Tällöin hiihtäjälle tulee valita kovan tai kovahkon alustan suksi.

 

Monot ja sauvat

 

Monot eli hiihtokengät ovat perinteisellä ja vapaalla tyylillä hyvin erilaiset. Monojen tärkein ominaisuus on istuvuus. Tärkeä huomio monoja ja hiihtovarusteita ostettaessa on, että on olemassa kaksi eri sidejärjestelmää. NNN-siteet ovat Rottefellan ja SNS-siteet Salomonin kehittämät. Molemmat vaativat omaan järjestelmään sopivat monot.

Optimaalinen sauvan pituus perinteisellä tyylillä on 0,83–0,86 x pituus. Vapaalla tyylillä käytetään kerrointa 0,9 x pituus. Sauvan hihnan on oltava napakka käteen ja käsi pitää saada säädettyä mahdollisimman lähelle kahvaa hihnaa kiristämällä.

Relaterade Blogginlägg