Hiihtäjä Sami Jauhojärven tankkausvinkit

Pitkiä, yli tunnin kestoisia, rankkoja urheilusuorituksia varten on tärkeää tankata kehon hiilihydraattivarastot täyteen. Tankkaaminen valmistaa kehoa pitkään suoritukseen ja ehkäisee väsähtämiset kesken harjoituksen tai kilpailun.

Olympiavoittaja, hiihtäjä Sami Jauhojärvi tankkaa kahtena suoritusta edeltävänä päivänä, mutta monet urheilijat saattavat tankata jopa koko edeltävän viikon. Jauhojärvi tankkaa näiden kahden tankkauspäivän aikana peräti 1000–1500 kcal ylimääräistä energiaa normaalin ruokailun päälle.

Onnistuneella tankkaamisella vältetään kehon energiavarastojen totaalinen tyhjentyminen, “sippaaminen”, suorituksen aikana. Jauhojärvi on kokenut valmiit tankkausjuomajauheet parhaiten imeytyviksi ja siksi tehokkaimmiksi. Näistä elimistö saa helposti tarvittavat aineet suoritusta varten. Viimeisenä aamuna on turha enää yrittää tankata energiaa, koska ylimääräinen energia ei enää ehdi imeytyä vatsalaukusta lihaksiston käyttöön. Suorituspäivänä huolehditaan enää elektrolyytti- ja nestetasapainosta.

Nestetasapainosta huolehtiminen on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin energiavarastojen täyttäminen ruokailemalla. Jos nestetankkaaminen urheilujuoman avulla unohtuu, seuraukset voivat olla ikävät. Pelkkä vesi ei riitä nesteyttämään kehoa, koska vesi vain huuhtelee tärkeitä suoloja kehosta mennessään. Urheilujuomat sisältävät näitä tärkeitä ainesosia – kaliumia, natriumia, magnesiumia ja lisäksi hiilihydraatteja.

­Tankkaamisen pahimmat sudenkuopat ovat liiallinen tankkaaminen ja tankkaamatta jättäminen. Ylitankkaamisen jälkeen tuntuu, ettei suorituksen ensimmäisten 30–45 minuutin aikana saa kehosta mitään irti, lihakset eivät vain toimi toivotusti. Toinen selkeä oire on, ettei suorituksen aikana nautittu neste tai energia, lähde imeytymään vaan pyrkii ulos samaa reittiä, Jauhojärvi summaa. Tankkaamatta jättämisen seuraukset varmasti jokainen osaa arvatakin – energiat eivät riitä maksimaaliseen suoritukseen ja ainakin ennätyshaaveet voi tuolloin unohtaa.

Jauhojärvi pitää ensiarvoisen tärkeänä, että olet testannut tankkaamista jo harjoituksissa ennen h-hetkeä, jotta tiedät miten elimistösi reagoi tankkaamiseen ja käyttämiisi tankkaustuotteisiin. Lopulta ratkaisevaa on kuitenkin se, mikä imeytyy ruoansulatuksesta elimistön käyttöön, eikä se mitä suuhunsa laittaa.