Finntriathlon juhlii 40-vuotista taivalta

Suomalainen triathlon täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Juhlavuosi pitää sisällään kaksi kilpailua; Joroisissa heinäkuussa ja Vierumäellä elokuussa.

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa

Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Kilpailuissa jäljiteltiin alkuperäisen Havaijin kilpailun tunnelmaa. Joroisten nimitys Suomen Havaijiksi syntyi kilpailijoiden keskuudessa myöhemmin, vaikka kilpailu saikin legendaarisen maineen jo alkuvuosista alkaen.

Matkoiksi päätettiin ottaa puolet Havaijin matkoista,

uinti 2 km, pyöräily 90 km ja juoksu 21 km.

Ensimmäiseen kilpailuun vuonna 1983 osallistui 115 kilpailijaa ja kilpailun voitti Magnus Lönnqvist.

Arvokisoja historian saatossa

Joroisissa järjestettiin myös Suomen ensimmäiset täyden matkan kilpailut, jotka olivat samalla triathlonin Euroopan mestaruuskilpailut vuonna 1987. Myös puolimatkan Euroopan mestaruudet ratkottiin Joroisissa vuonna 1992. Pohjoismaiden mestaruuksista kilpailtiin Joroisissa 1989. Virallinen SM-status kilpailulla on ollut 30 kertaa.

IRONMAN Suomeen

Suomalaisen triathlonin nousukiito tapahtui 2010-luvun puolivälin jälkeen, jolloin kilpailijamäärät kasvoivat hurjasti. Lajin pariin tuli merkittävästi uusia harrastajia ja Finntriathlonin valikoimassa oli isoimmillaan viisi kilpailua. Ne myytin loppuun vauhdilla.

2018 Suomessa järjestettiin ensimmäinen IRONMAN-kilpailu, ns. puolimatkan IRONMAN Lahdessa. Tämän myötä Finntriathlonin tapahtumapaikkakunniksi vakiintuivat Joroinen ja Vierumäki.

Lajin suosio säilyy

Triathlon on oivallinen laji kestävyysliikunnan ystäville, sillä se tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden harrastaa liikuntaa. Moni lajia harrastava kehuu monipuolisen harjoittelun lisäksi yhteisöllisyyttä, jonka myötä lajin aloituskynnys on madaltunut merkittävästi.

Lajin pariin voi lähteä hyvinkin pelkistetyillä varusteilla. Aktiivinen seuratoiminta ja valmennustoiminta tarjoaa mahdollisuuksia lähteä opettelemaan lajitekniikoita ja kasvattamaan kuntoa.

Juhlavuoden kuviot

Suomalainen triathlon juhlistaa 40-vuotista taivalta läpi vuoden. Kevään 2023 aikana Finntriathlon järjesttiin Roadshown, jossa triathlonin ilosanomaa ja suomalaisen triathlonin historiaa kerrattiin eri paikkakunnilla.

Joroisissa heinäkuussa kilpaillaan perusmatkan SM-mitaleista. Perusmatkalla uidaan 1500 metriä, pyöräillään 40 km ja juostaan 10 km. Joroisissa tarjolla on myös sprintti, viesti ja lasten kilpailu.

Elokuussa Vierumäellä kilpaillaan jo kymmenennen kerran. Vierumäki on perinteisesti ollut suomalaisten triathlonistien suosiossa ja tapahtuma kerääkin vuosittain mittavan osallistujajoukon. Vierumäellä ohjelmassa on nuorten kilpailu, sprintti ja perusmatka.

Maxim on mukana Finntriathlon-tapahtumissa varmistamassa osallistujien energiansaannin. Tapahtumissa osallistujat nauttivat Maximin urheilujuomaa, energiageelejä ja energiapatukoita.

Finntriathlon Joroinen 14.-15.7.2023

Finntriathlon Vierumäki 12.8.2023

www.finntriathlon.fi